Consiliere escare
Daca dvs. sau o persoana apropiata sufera de escare si doriti sa aflati mai multe despre ce sunt, cum se ingrijesc si cum pot fi tratate escarele cu pansamente moderne, nu ezitati sa ne contactati!
Apelati gratuit* 0800 800 943 de luni pana joi intre orele 900 si 1600
si aflati de la specialistul HARTMANN care sunt variantele de tratament cu pansamente moderne.
Ce sunt escarele?
Fie ca se afla intr-o unitate medicala sau la domiciliu, persoanele imobilizate temporar (de ex: in urma unei interventii chirugicale) sau permanent, prezinta riscul de a dezvolta escare.
Escarele reprezinta rani la nivelul pielii, care apar in urma mentinerii corpului intr-o pozitie fixa, o perioada indelungata de timp. Ca urmare a presiunii constante exercitate asupra pielii, se diminueaza alimentarea cu sange a zonei afectate, ceea ce conduce la moartea tesutului respectiv.
Principalii factori de risc pentru aparitia escarelor sunt reprezentati de imobilitate sau de nivelul scazut de activitate, care pot fi determinate de:
- o stare de sanatate precara, care limiteaza mobilitatea;
- recuperarea dupa o interventie chirurgicala;
- paralizie, stare de sedare, coma;
- afectiuni care necesita repaus la pat pe perioade indelungate;
In majoritatea cazurilor, escarele apar in zonele cu proeminente osoase, care vin in contact cu suprafata patului/ scaunului: zona sacrala (coccis), fese, coate, solduri, glezne, calcaie, umeri, spate, etc.
Pentru a preveni formarea ranilor, se recomanda repozitionarea pacientului la fiecare 1-2 ore si folosirea de dispozitive anti-escare. Daca pacientul prezinta deja escare, acesta trebuie pozitionat astfel incat rana sa nu mai fie supusa presiunii corpului (sa nu stea pe rana), indiferent daca este asezat pe o suprafata moale.
Primul semn al aparitie unei escare il reprezinta inrosirea pielii din zona de presiune. In lipsa unei ingrijiri corecte, escara se agraveaza, putand evolua de la o rana superficiala la rani adanci, care pot ajunge pana la os, punand in pericol viata pacientului. Escarele sunt cauza decesului a 7-8% din totalul pacientilor cu paralizie totala a membrelor inferioare.
In practica medicala, s-a dovedit ca escarele pot fi tratate cu succes prin terapia umeda bazata pe utilizarea pansamentelor hidroactive, care, spre deosebire de tratamentele conventionale, atenueaza durerea la nivelul ranii, indeparteaza infectia si cresc confortul pacientului. Aceste pansamente pot fi utilizate cu succes si la domiciliu, insa pentru recomandarea pansamentului potrivit este necesara identificarea stadiului de evolutie al escarei.
Solicitati, in cadrul comenzii DVS, includerea GRATUITA in colet a Ghidului practic pentru tratamentul escarelor, care contine informatii utile despre cum putem preveni, ingriji si trata aceste rani.