Cum apare incontinenta urinara?


cum apare incontinenta urinaraEliminarea voluntara a urinei (mictiunea) se invata inca de la inceputul vietii, pe baza unui mecanism ce coordoneaza activitatea muschilor sfincterieni si functiile vezicii.

Acumularea de urina determina cresterea presiunii intravezicale, aceasta fiind maxima atunci cand cantitatea de lichid atinge capacitatea vezicii (aprox. 300 - 500ml). Informatiile referitoare la volumul de urina acumulat in vezica sunt transmise spre centrii nervosi de la nivelul creierului si in acest moment survine decizia constienta de a urina.

Impulsul se transmite de la creier catre vezica prin intermediul centrilor nervosi localizati la nivelul maduvei spinarii, moment in care vezica se contracta, muschii sfincterieni se relaxeaza si urina este eliminata. Astfel, eliminarea urinei are loc in mod constient.

Pierderi involuntare de urina pot aparea atunci cand pacientul prezinta:

- disfunctionalitati ale muschilor vezicii ce duc la o contractare involuntara a acesteia;
- infectii ale tractului urinar;
- afectiuni ale perineului (ex. slabirea muschilor perineali);
- marirea prostatei;
- tulburari de metabolism (ex. diabet zaharat)
- afectiuni neurologice (ex. leziuni ale maduvei spinarii)
- administrarea anumitor medicamente (ex. betablocanti, sedative, antidepresive)

In consecinta, incontinenta urinara nu reprezinta o boala in sine, ci manifestarea unei afectiuni de baza care trebuie identificata si tratata medical.
Incontinenta urinara este clasificata in functie de tip si grad de severitate in incontinenta usoara, moderata si severa.