Factori de risc in incontinenta urinara


Incontinenta este asociata cu un numar mare de factori de risc. Aceasta poate surveni la orce varsta, ca urmare a uneia sau mai multor cauze, printre care varsta, diverse infectii urinare sau marirea prostatei.

 

factori de risc in incontinenta urinara - varstaVarsta

Odata cu varsta, functia renala sufera schimbari majore. In medie, la varsta de 60 de ani, rinichii functioneaza la jumatatea eficientei fata de varsta de 30 de ani. Totodata, apar modificari privind ritmul de formare a urinei: la persoanele in varsta, cantitatea de urina din timpul noptii este egala cu cea produsa pe timpul zilei (sau chiar mai mare noaptea), pe cand la persoanele tinere urina se formeaza in special pe timpul zilei si doar o cantitate relativ redusa pe timpul noptii. 

 

In plus, se reduce capacitatea vezicii urinare, motiv pentru care persoanele varstnice merg mai des la toaleta si au o senzatie de urinare mai frecventa, nu neaparat concretizata in incontinenta de urgenta. In plus, la varste inaintate, capacitatea de golire totala a vezicii este limitata. De multe ori, la femei, cauza o reprezinta asa-numita vezica hipoactiva, iar la barbati este deseori vorba despre o ingustare a uretrei din cauza unei hipertrofii benigne de prostata. O golire insuficienta a vezicii urinare duce la formarea de urina reziduala, ceea ce poate duce la aparitia de infectii ale vezicii.

 

Un alt factor care amplifica riscul aparitiei incontinentei este alterarea functiilor cerebrale la persoanele varstnice care pot dezvolta in timp diverse forme de dementa (ex. Alzheimer).

 

Infectii urinare

Odata cu inaintarea in varsta mucoasa vezicala, uretrala si vaginala se subtiaza, fiind mai expusa la infectii si leziuni. Dimensiunea redusa a uretrei si pozitia orificiului uretral in apropierea vaginului cresc gradul de risc al infectiilor urinare si uretrale la femei. Bacteriile pot patrunde cu usurinta in tractul urinar si mai departe in vezica provocand infectii caracterizate prin urinari frecvente. De asemnenea, musculatura peretilor vezicii se slabeste favorizand aparitia incontinentei.

 

Modificarea pozitiei organelor pelviene la femei

In cazul femeilor cu tesut conjunctiv slabit, uterul isi poate modifica pozitia normala, exercitand astfel presiune asupra vezicii si uretrei. Aceste anomalii de pozitie conduc deseori la o evacuare dificila a urinei din vezica. Aceasta situatie apare cel mai frecvent la femeile cu nasteri multiple in antecedente.

 

factori de risc in incontinenta urinara - marirea prostateiMarirea prostatei

Prostata este o glanda situata la baza vezicii urinare in jurul uretrei. Cu varsta, aceasta glanda poate suferi modificari marindu-se, ingustand uretra si ingreunand evacuarea urinei din vezica.

Consecintele sunt: senzatia nevoii de a urina foarte des, evacuarea partiala a vezicii, infectii urinare repetate insotite de iritarea mucoasei vezicale si incontinenta.

 

Slabirea peretelui pelvian

Obezitatea afecteaza muschii pelvieni si creste riscul aparitiei incontinentei. Ridicarea obiectelor grele favorizeaza de asemenea declansarea incontinentei, in special la femei. De aceea, evitati sa ridicati greutati mai mari de 10kg.

Afectiuni cronice ale cailor respiratorii precum astmul sau bronsita cronica afecteaza prin accesele repetate de tuse muschii pelvieni si capacitatea de contractie a sfincterului.Tratamentul bolii de baza ca si antrenarea musculaturii planseului pelvian pot constitui aici o solutie.

 

factori de risc in incontinenta urinara - medicamenteMedicamente

Anumite medicamente pot declansa sau agrava incontinenta. Printre acestea se numara medicamente administrate in controlul tensiunii (ex. betablocanti), antidepresive, antihistaminice, diuretice, sedative etc.

In aceste cazuri este necesar sa consultati medicul.

Deseori incontinenta se manifesta dupa interventii chirurgicale (operatii), accidente, boli grave dar de cele mai multe ori nu este de durata.

 

Constipatie cronica

La pacientii cu constipatii repetate se exercita presiune asupra vezicii, ceea ce favorizeaza aparitia incontinentei. O evacuare fortata, continua, a materiilor fecale poate afecta musculatura planseului pelvian si sistemul de inchidere al vezicii (sfincterul). In momentul inlaturarii cauzei de baza, constipatia, dispar si simptomele incontinentei.

 

Probleme psihice

Multipli factori pot declansa sau agrava incontinenta prin actiunea lor asupra psihicului. Printre acestia se numara evenimente traumatizante (ex. decesul unei persoane apropiate), izolarea sociala, depresiile etc.