Cum aplicam mai usor scutecul de incontinenta?


Scutecele de unica folosinta pentru incontinenta permit pacientului sa duca o viata cat mai aproape de normalitate. Aceste produse protejeaza discret si eficient (au capacitate mare de absorbtie, se fixeaza perfect pe corp, sunt confortabile si neutralizeaza mirosurile neplacute) si in acelasi timp, protejeaza pielea impotriva iritatiilor.

Scutecele pentru incontinenta sunt, de asemenea, esentiale in ingrijirea pacientilor imobilizati la pat: procesul de ingrijire si igiena este simplificat considerabil pentru persoana care ingrijeste bolnavul, iar pielea pacientului ramane uscata, fara iritatii, alergii si alte complicatii ale pielii.

 

Aplicarea scutecului de incontinenta - Pacient culcat (ex:. persoane imobilizate la pat, pacienti cu escare)

 

Aplicare scutec incontinenta - pacient culcatIn cazul in care aplicati scutecul pacientul fiind culcat, asezati-l in pozitie laterala, pe o parte.
Inainte de a fi aplicat, scutecul se despatureste si apoi se pliaza pe linia mediana, formand un fel de "barcuta". Astfel, cele doua volanase elastice laterale din interiorul scutecului se vor orienta vertical, impiedicand scurgerea urinei prin lateral.
Aplicati scutecul dinspre fata spre spate. Partea din spate a scutecului este intotdeauna cea de care sunt atasate benzile adezive. Se aseaza simetric partea din spate (linia punctata a scutecului sa se suprapuna peste linia cloanei vertebrale) si apoi se intoarce pacientul pe spate. In aceasta pozitie se intinde si partea din fata a scutecului, se aduc aripioarele laterale ale partii din spate peste cea din fata si se lipesc benzile adezive.
Lipirea benzilor se face incepand cu cele de sus, intr-o pozitie usor oblica.
La final, scutecul trebuie sa se muleze pe corp fara a fi prea larg (pentru a evita scurgerile) sau prea stramt (pentru a evita tensionarea si ruperea lui sau restrictionarea miscarilor).
Benzile adezive sunt resigilabile, permitand desfacerea scutecului pentru a pansa o eventuala escara sau pentru folosirea toaletei in cazul pacientilor mobili.
Atunci cand doriti sa desfaceti scutecul trebuie sa aveti grija sa desprindeti numai banda adeziva alba, partea albastra ramanand in locul in care ati fixat-o initial.

 

Aplicarea scutecului de incontinenta - Pacient aflat in picioare

Aplicare scutec incontinenta - pacient in picioareIn cazul aplicarii scutecului in pozitia "in picioare", se respecta aceleasi reguli. Diferenta va fi ca, dupa ce se pozitioneaza partea din spate a scutecului, este indicat ca pacientul sa se sprijine cu spatele de un perete pentru a-si elibera mainile si a putea fixa usor benzile adezive (daca iti fixeaza singur scutecul). Pentru cei deja experimentati, scutecul se poate aplica in picioare si fara sprijin. 

Pana cand aplicarea corecta va fi deprinsa, pentru o protectie suplimentara a patului la pacientii imobilizati se pot utiliza si paturele absorbante de unica folosinta (aleze). Deoarece acestea nu contin polimer superabsorbant care sa transforme urina in gel, aleza trebuie schimbata de fiecare data cand se uda.