Ce trebuie sa stii despre scutecele pentru adulti?


Ce trebuie sa stii despre scutecele pentru adultiIncontinenta, pierderea involuntara de urina, ocazionala sau permanenta, in cantitate mica sau insemnata, este de multe ori o problema stanjenitoare si greu de destainuit. Multe dintre persoanele afectate refuza sa vorbeasca despre acest subiect, simtindu-se jenate si considerand ca sunt singure in aceasta situatie. In realitate aceasta afectiune este destul de raspandita si afecteaza aproximativ 5% din populatia totala, acest procent crescand simtitor dupa o anumita varsta, in special in cazul femeilor. Incontinenta in sine nu este o afectiune care sa va puna viata in pericol dar, fara o ingrijire adecvata, poate afecta profund calitatea vietii, ducand deseori la tulburari emotionale, izolare si chiar depresie.

 

In anumite cazuri, in ciuda incercarii diferitelor tratamente, incontinenta nu poate fi vindecata. Pentru aceste situatii exista o gama variata de produse igienice, de unica folosinta, care pot usura toaleta zilnica si imbunatati simtitor calitatea vietii. Aceste produse se aleg in functie de gradul de incontinenta, grad stabilit dupa cantitatea de urina eliminata intr-un interval de 4 ore. Astfel:

 • in incontinenta usoara se pierd mai putin de 100 ml in 4 ore
 • in incontinenta moderata 100-200 ml
 • in incontinenta severa pe timpul zilei 200-300 ml
 • in incontinenta severa pe timpul noptii peste 300 ml.

 

Daca in cazul incontinentei usoare si moderate puteti folosi tampoane cu diverse capacitati de absorbtie, fixate cu pantalonasi speciali din plasa, in cazul incontinentei severe precum si la pacientii imobilizati, scutecele pentru adulti (cunoscute sub denumirea de pampers pentru adulti) sunt varianta igienica cea mai sigura si cea mai des folosita.

Pentru a va putea baza pe scutecul folosit este nevoie sa alegeti masura potrivita, sa il aplicati corect si sa il schimbati la timp.

Cum alegem marimea potrivita?

Multe persoane au tendinta sa aleaga o marime mai mare decat cea necesara din dorinta de a avea un produs cu o capacitate de absorbtie superioara. In realitate, un scutec prea mare nu se fixeaza perfect pe corp, alunecand sub greutatea urinei si ducand la scurgeri prin partile laterale, ceea ce conduce la perceptia gresita ca produsul este nesatisfacator.

Spre deosebire de scutecele pentru copii, cele pentru adulti se aleg in functie de circumferinta taliei masurata in centimetri, in general fiind disponibile 3 marimi diferite:

 • S pentru circumferinte de 50 - 80 cm
 • M pentru 75 - 120 cm
 • L pentru 100 - 150 cm.

  Trebuie retinut de asemenea ca un scutec mai gros nu ofera neaparat o protectie mai buna. Corpul absorbant al scutecelor este format din fulgi de celuloza si granule de polimer superabsorbant. Capacitatea de absorbtie a unui scutec depinde de cantitatea de polimer continuta, cu cat aceasta este mai mare cu atat scutecul poate absorbi mai mult lichid. Rolul polimerului superabsorbant este de a ingloba urina si a o transforma in gel, impiedicand astfel umezirea suprafetei scutecului chiar si sub actiunea greutatii corpului. In acelasi timp, polimerul superabsorbant contine molecule care neutralizeaza mirosurile neplacute, facand astfel posibila pastrarea scutecului pentru mai multe mictiuni. Pe de alta parte, un scutec cu continut mare de celuloza, oricat de voluminos si absorbant ar parea, nu va putea retine decat o cantitate redusa de urina. In momentul in care celuloza se imbiba cu lichid, suprafata scutecului va ramane umeda, afectand pielea iar produsul va incepe sa curga la urmatoarea mictiune.
  Mai multe detalii despre alegerea marimii potrivite gasiti aici.

  Cum aplicam corect scutecul?

  Fie ca vorbim despre persoane active cu incontinenta, care isi vor aplica singure scutecul, fie ca vorbim de persoane ce ingrijesc pacienti imobilizati, deprinderea aplicarii corecte necesita cunoasterea unor "mici trucuri". Nu va impacientati daca nu reusiti sa aplicati perfect scutecul de la prima incercare, dupa cateva aplicari veti deprinde tehnica  corecta.

Aflati cum se aplica scutecele la pacientii in pozitia culcat sau in picioare.

Cand trebuie schimbat scutecul?

 

Cand se schimba scutecul pentru incontinentaDeoarece cantitatea de urina precum si frecventa urinarii difera de la un pacient la altul, scutecele se pot schimba la intervale ce variaza intre 5 si 7 ore, putand fi necesare in medie 3-4 scutece pe zi.

Alcoolul, cafeaua, indulcitorii artificiali, bauturile carbogazoase, citricele, dulciurile, pot influenta atat cantitatea de urina, cat si frecventa cu care aceasta se elimina. De asemenea, o serie de medicamente, cum ar fi diureticele si medicamentele care relaxeaza peretii vezicii urinare, agraveaza si ele incontinenta.

Momentul schimbarii scutecului este mai usor de stabilit pe masura ce castigati experienta, la inceput este insa util sa va orientati dupa indicatorul de umiditate - banda punctata, de culoare albastra de pe folia exterioara a scutecului. Cand aceasta banda se sterge complet, scutecul si-a atins capacitatea maxima de absorbtie si trebuie schimbat.

Pastrarea timp de mai multe ore a scutecului este posibila datorita lipsei mirosului in cazul urinii normale si in acelasi timp datorita moleculelor de neutralizare a mirosului existente in componenta scutecului. Mirosul neplacut apare dupa mai multe ore (10-12 ore), atunci cand o cantitate prea mare de urina este acumulata si bacteriile incep sa o descompuna, generand un miros neplacut pronuntat, de amoniac.

In cazul incontinentei fecale insa, schimbul scutecului nu trebuie amanat, atat datorita mirosului cat si datorita actiunii agresive a materiilor fecale asupra pielii.

Importanta igienei pentru pacientul incontinentSchimbul fiecarui scutec trebuie insotit de o toaleta riguroasa a zonei genitale cu apa si sapun sau cu spuma speciala de curatare cu PH neutru (de ex. Menalind spuma). In special in cazul pacientilor imobilizati la pat spuma de curatare este o alternativa eficienta si comoda, nefiind nevoie de apa. De asemenea se recomanda ca dupa efectuarea toaletei pielea din zona genitala care vine in contact cu urina sa fie protejata prin aplicarea unei creme speciale (de ex. Menalind crema) pentru a reduce riscul iritatiilor, micozelor si chiar a escarelor (rani deschise, produse in urma unei imobilizari de durata).

Fie ca sunteti pacient sau apartinator, problema achizitionarii unui scutec de incontinenta este intotdeauna delicata. Internetul este o metoda usoara, comoda si discreta de a obtine produsul dorit. Accesand www.slipincontinenta.ro sau apeland numerele de telefon dedicate (021/ 204.94.95 si 0753/ 095.312) beneficiati de un serviciu profesionist de livrare la domiciliu a scutecelor pentru adulti la preturi de hypermarket. De asemenea va punem la dispozitie oferte speciale precum si sfaturi practice legate de produse si ingrijirea persoanelor cu incontinenta.